Приветствую Вас Гость
Пятница
19.04.2024
04:25

Портал г.Вишневого

Реклама в бегущей строке
Добавить Новость
Добавить новость
Наш Форум
Наш Форум
Меню сайта
Форма входа
Мини-чат
Поиск
Наш опрос
Кого бы вы хотели видеть в мерском кресле
Всего ответов: 1006
Архив записей
Кто сегодня был
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Информ партнеры
© Вишневе - офіційний сайт міської ради
Управління Міським Господарством
Інформаційний портал
Інформаційний портал
Погода
Ближайший праздник
Праздники Украины
Случайное Фото
Выбрать язык
Web камера
Наш Форум
Главная » 2017 » Февраль » 5 » Пільгові категорії вишнівчан повинні отримувати компенсацію проїзду у громадському транспорті
Пільгові категорії вишнівчан повинні отримувати компенсацію проїзду у громадському транспорті
18:40

Для багатьох мешканців Вишневого альтернативи «маршруткам» не існує, тому підвищення тарифів на проїзд не вплине суттєво на кількість пасажирів, які будуть змушені їздити та платити більше. Електрички та попутки погоди не роблять. На жаль, багато родин змушені для забезпечення проїзду урізати інші витрати із сімейного бюджету, заощаджуючи навіть на їжі.

Без сумнівів, міська влада не може залишатися осторонь проблеми подорожчання проїзду в «маршрутках». Були зроблені певні кроки, а саме міським головою направлено звернення до Кабміну. Як бачимо, результату немає. Акції протесту також поки що ніяк не вплинули на перевізників. Обласна влада робить якісь хаотичні рухи, але нічого конкретного та результативного ще не зробила.

На слуху зараз пропозиції створити комунальне АТП, яке могло б дешево перевозити вишнівчан до Києва. Це утопічна ідея. Спершу треба придбати за міські гроші автобуси, десь взяти виробничі приміщення, територію для стоянки, знайти персонал, який погодиться працювати за офіційну зарплату та не красти. А потім потрібно нести щоденні витрати на утримання підприємства. Щоб працювати на приміському маршруті, комунальному АТП потрібно пройти конкурс в ОДА, а отже набрати більшість балів за рядом показників, де досвідчений перевізник буде мати набагато більше балів просто тому, що має досвід роботи (див. Постанову КМУ № 1081 від 03.12.2008 р.). Організатор може посприяти саме комунальному АТП і зробити умови конкурсу під конкретного учасника, але інші перевізники легко заблокують таке рішення через суд.

Можлива організація роботи у вигляді регулярних спеціальних перевезень (за тим самим принципом, за яким заводи підвозять своїх працівників на різні зміни найнятими автобусами), але це занадто складно організувати.

Крім того, треба пам’ятати, що в наших КП процвітає клептоманія, тому собівартість послуг комунального АТП буде просто космічною.
Хоч якою привабливою на перший погляд здається ідея створення комунального перевізника, на практиці все зводиться до того, що гроші на проїзд будуть братися також у вишнівчан, але з іншої кишені (бюджету міста) і набагато більшими сумами.

Що в цій ситуації ще може зробити міська влада?

Міськрада має захистити тих, кому допомога дійсно необхідна (соціально незахищені та вразливі групи);
Не допустити витрачання міських грошей на тих, кого не зачепило подорожчання проїзду (наприклад, власників приватного автотранспорту або тих, хто працює в межах міста і добирається на роботу пішки чи на велосипеді).
Командою депутата Сергія Нагорняка розроблений та 03.02.2017 поданий в міськраду проект рішення.

Суть проекту:
Закон надає право виконкомам міських рад (а не самим радам) встановлювати для громадян такі пільги та соціальні гарантії, що не встановлені державою. Ми не чіпаємо питання пільг на проїзд у тих, хто і так їх має. Відомо, що перевізники уникають перевозити пільговиків безкоштовно, незаконно обмежують кількість пільгових місць і т.д., — це є підставою для штрафів і розірвання договору з перевізником, але не має відношення до нашого проекту. Наш проект — про додаткові пільги та гарантії.

Закон передбачає, що нові пільги мають фінансуватися за рахунок власних коштів міста і благодійності.

Для того, щоб місто могло виділити гроші на ці потреби, потрібно передбачити їх у бюджеті. Для цього вже Рада, а не виконком, має прийняти відповідну бюджетну програму і внести зміни до бюджету. Протягом року бюджет змінюють чи не на кожній сесії, тому процедурно це не складно.

Нашим проектом запропоновано саме прийняти таку бюджетну програму і забезпечити можливість для виконкому запроваджувати нові пільги.

В свою чергу виконком має визначити:

Перелік пільгових категорій;
Суму компенсації;
Порядок обліку та розрахунків.

Як ми це бачимо?
Міська рада приймає бюджетну програму і відкриває шлях до бюджетних грошей виконкому. Виконком встановлює, що буде компенсувати частину вартості квитка. Скажімо, не більше 8 грн. в день (по 4 грн. за поїздку в Київ та з Києва). Розрахунок доцільно проводити раз на місяць на підставі наданих квитків. Компенсації проводити, наприклад, усім членам багатодітних родин, матерям-одиначкам, інвалідам усіх груп, особам похилого віку, студентам. Виконком забезпечує виплату коштів людям, облік та звітність перед Радою за використані кошти.

Окремо слід наголосити, що з точки зору організації процесу було б простіше платити перевізникам, а не людям, тим більше що такий спосіб добре регламентований у законодавстві. Але стан справ з такими розрахунками кілька місяців тому дослідила Рахункова палата, і зробила висновок: так робити недоцільно. Обрахувати кількість перевезених пільговиків неможливо, тому влада вирішує, кому з перевізників і скільки саме платити, виключно на власний розсуд (читайте — за «відкат»). Додавати ще одну корупційну схему шматування міського бюджету Вишневого неприпустимо.

Просимо ознайомитися із проектом, програмою та пояснювальною запискою, та надати свої пропозиції до проекту.

Заява на реєстраці

Просмотров: 852 | Добавил: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: